Powadzenie restauracji to z pozoru przyjemny i niewymagający konkretnej wiedzy zawód. Przecież gotowaniem zajmą się zatrudnieni kucharze, a serwowaniem posiłków kelnerzy. Nic trudnego, prawda ? Jednak to tylko pozory. W rzeczywistości prowadzenie własnej restauracji to bardzo wymagające zadanie, zmuszające restauratora do „znania się” dosłownie na wszystkim. Każda dobra restauracja to ogromna, dobrze naoliwiona machina, za której sukcesem stoi sztab ludzi, nadzorowanych właśnie przez restauratora.
Dlatego osoba taka powinna mieć stworzony odpowiedni plan prowadzenia swojego lokalu, swoisty program dla restauracji. Prowadząc restauracje trzeba premyśleć wszystkie szczegóły: od rodzaju serwowanej kuchni, przez wystrój wnętrza, aż po kwestie finansowe, takie jak wysokość płac oraz ceny za serwowane dania oraz napoje. Przy tym wszystkim należy pamiętać jeszcze o spójności, która powinna obowiązywać w restauracji. Rodzaj serwowanej kuchni, wystrój wnętrza, wygląd karty oraz zachowanie i strój kelnerów powinny być spójne oraz eleganckie, tak aby wprawiały gości w odpowiedni nastrój oraz zachęcały do skosztowania kuchni oraz powrotu do naszego lokalu następnym razem.