Gwiazdki Michelin

guillermomuro00 / Pixabay

Więzi łączące europejską kulturę, tradycję i jedzenie są silne. Wypróbowywanie nowych kuchni i potraw jest zawsze główną atrakcją dla podróżników i pomaga połączyć zmysły z nowym miejscem. Otrzymanie gwiazdki Michelin to najwyższy zaszczyt dla każdego szefa kuchni i pragnie ich każda restauracja.
Czym dokładnie są gwiazdki Michelin? I dlaczego gwiazdki Michelin mają znaczenie?
Wspominaliśmy, że gwiazdki Michelin są bardzo ważne w świecie żywności. I zdecydowanie jest to przewodnik, który jest najbardziej czczony i rozpoznawany na całym świecie! Ale jak wyrósł z prostego przewodnika po restauracjach do najbardziej prestiżowego systemu oceny gościnności na świecie?

 

Do tej pory zapewne zastanawiasz się, jak przewodnik Michelin wybiera i krytykuje restauracje, które ocenił. Cóż, pierwszą rzeczą, którą powinieneś wiedzieć jest to, że wszyscy inspektorzy przyznający gwiazdki Michelin pracują w 100% pod przykrywką. Personel restauracji, a zwłaszcza szef kuchni, nie będzie w stanie rozpoznać inspektora ani zapewnić dla niego specjalnego traktowania. To gwarantuje autentyczne doznania kulinarne.
Może się wydawać, że bycie inspektorem Michelin brzmi jak wymarzona praca. Podróżujesz cały czas i jesz jedne z najlepszych potraw na świecie. Tak, brzmi to nieźle!
Ale cóż, to jest trochę bardziej skomplikowane. Inspektorzy są przeszkolonymi profesjonalistami, którzy faktycznie mają wyczerpujące harmonogramy. Zwykle spędzają w drodze ponad 300 dni w roku! I muszą przejść intensywne szkolenie, zanim zostaną pracownikami Michelin. Potencjalni nowi inspektorzy muszą mieć poważne doświadczenie w gościnności lub kuchni. Nie wspominając o dość poważnej znajomości jedzenia.
Gwiazdki nie są łatwo rozdawane. W rzeczywistości, wręcz przeciwnie! System gwiazdek dotyczy tylko najlepszych restauracji. Trzy gwiazdki to najlepsza ocena, jaką może zdobyć miejsce, co jest prawdziwym zaszczytem kulinarnym! Podczas, gdy jedna gwiazdka Michelin jest nadal uważana za świetne, gastronomiczne przeżycie.

Podczas recenzowania trzygwiazdkowego posiłku inspektorzy szukają „przeżycia emocjonalnego, które zostanie zapamiętane na lata”.

Artykuł powstał dzięki Le Jardin Tracz