Kwas pantotenowy co to jest niczym innym jak związkiem chemicznym, którego obecność odnotowano głównie w roślinach i organizmach zwierząt. Po raz pierwszy został wzięty pod lupę w 1933 roku przez wybitnego biochemika Rogera Williamsa, który fascynował się światem witamin i odkrył, m.in. kwas liponowy oraz witaminę b6.
Ten organiczny związek występuje przede wszystkim w mięsie, owocach oraz warzywach, i jest jednym z najpotrzebniejszych elementów w organizmie człowieka. Regularne dawkowanie odbywa się w sposób naturalny, ponieważ chcąc, nie chcąc – jemy. Dzięki niemu redukujemy zmęczenie, dbamy o układ naczyniowo-sercowy, wzrok oraz włosy i paznokcie. Dieta bogata w kwas pantotenowy gwarantuje dobre samopoczucie i długotrwałą energię. Znaczenie tego związku dla człowieka jest ogromne i świadczy o tym fakt, że już lekki niedobór może skutkować nieznośnym bólem głowy, bólem mięśni lub omdleniami.
Nie ma w przyrodzie zamiennika, którym moglibyśmy zastąpić kwas pantotenowy. Jego właściwości są unikatowe, ale również niezbędne człowiekowi do funkcjonowania. Warto pamiętać, w myśl genialnego biochemika Williamsa, że zdrowe odżywianie się ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i całe życie. Przez lata wytężonych badań Williams dowodził, że spora ilość problemów zdrowotnych wynika ze złych nawyków żywieniowych lub pomijania niektórych składników, co skutkowało niedoborem konkretnych witamin. Dzisiaj wiemy, że witaminy mają ogromne znaczenie, a mimo wszystko, często wybieramy posiłki, które nawet nie zasługują na miano jedzenia.