Polska kuchnia w nowym wydaniu – przepisy na tradycyjne dania z twistem

moigram / Pixabay

Polska kuchnia w nowym wydaniu – przepisy na tradycyjne dania z twistem

W Polsce od wieków istnieją tradycyjne dania, które kojarzą nam się z kuchnią naszych babć i prababć. Jednak dzisiaj coraz częściej spotykamy się z wersjami tych potraw z dodatkiem nowoczesnych składników i sposobów przyrządzania. W tym artykule prezentujemy przepisy na kilka popularnych polskich dań w nowoczesnej odsłonie, które zachwycą nie tylko tradycjonalistów.

  1. Pierogi z farszem z dyni i sera feta

Pierogi to jedno z ulubionych polskich dań, które każdy zna i lubi. Jednak wersja z farszem z dyni i serem feta z pewnością zaskoczy niejednego smakosza. Aby przygotować takie pierogi, należy:

  • przygotować ciasto na pierogi (można skorzystać ze sprawdzonego przepisu babci)
  • ugotować dynię, przecisnąć przez praskę i wymieszać z serem feta, dodając przyprawy (np. pieprz, sól, gałka muszkatołowa)
  • wyciąć krążki z ciasta, nałożyć na nie farsz i złożyć w pierogi
  • ugotować w osolonej wodzie i podać ze smażoną cebulą i kwaśną śmietaną
  1. Zupa pomidorowa z imbirem i mleczkiem kokosowym

Zupa pomidorowa to klasyk polskiej kuchni, który jednak można urozmaicić, dodając do niej składniki z egzotycznych krajów. Imbir i mleczko kokosowe nada zupie nowego, ciekawego smaku. Aby przygotować tę zupę, potrzebujemy:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy miód i imbir i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie dorzucamy pomidory i gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki.

  1. Kaczka z sosem z malin i białego wina

Kaczka to idealne danie na specjalną okazję, ale w wersji z sosem z malin i białego wina nabiera nowego, ciekawego smaku. Aby przygotować tę potrawę, potrzebujemy:

  • 1 kaczka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos – w garnku z wina dusimy maliny i miód, aż maliny się rozpuszczą. Przecedzamy i podgrzewamy dodając masło. Podajemy do kaczki.

  1. Bigos z tofu

Bigos to kolejne klasyk polskiej kuchni, ale w wersji z tofu jest idealnym rozwiązaniem dla wegetarian i wegan. Aby przygotować tę potrawę, potrzebujemy:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 g tofu
  • 2 suszone śliwki
  • 2 kawałki suszonej gruszki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. W międzyczasie smażymy na masłach cebulę i tofu, dodajemy suszone owoce, przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Dodajemy do kapusty i dusimy razem przez ok. 2 godziny, doprawiając do smaku.

  1. Babka na miodzie z żurawiną

Babka na miodzie to słodkie danie, które kojarzy się nam z dzieciństwem. Jednak dodatek żurawiny nada mu nowego, oryginalnego smaku. Aby przygotować ten deser potrzebujemy:

  • 250 g mąki
  • 250 g miodu
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g żurawiny

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z miodem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy żurawinę i pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.