Przygotowujemy ciasto na piwie

Daria-Yakovleva / Pixabay

Chyba każdy z nas chociaż raz w życiu robił samodzielnie pizzę w domu. Oczywiście istnieje wiele ułatwień w trakcie wykonywania tej potrawy. Niektórzy kupują gotowe przysmaki, które wystarczy tylko upiec, inni zaś samo ciasto razem z odpowiednim sosem. Jeszcze inni decydują się na zakup samego ciasta, by odpowiedni sos pomidorowy wykonać samodzielnie. A jeszcze inni wolą samodzielnie wykonać całość potrawy. Czasem mają własne sprawdzone sposoby, a jeszcze indziej szukają inspiracji na licznych blogach kulinarnych, gdzie znajdują niezapomniane pomysły i przepisy. Ale czy można w jakiś sposób odmienić prosty przepis na ciasto do pizzy? Ależ jak najbardziej!

Pizza i piwo

Jednym ze sposobów na stworzenie niezapomnianego ciasta na pizzę jest złocisty napój uwielbiany przez panów. Mowa tu o piwie. Na wielu blogach kulinarnych znajdziemy informację, że ciasto na pizze na piwie jest podobno wyjątkowo puszyste w środku i ma chrupiącą skórkę, która zachwyci każdego smakosza. Warto również pamiętać, że napój na bazie jęczmienia ma swój charakterystyczny smaczek, który jest także wyczuwalny w naszym cieście. Charakteryzuje się ono delikatną goryczką, która tylko dodaje mu charakteru. Ale jak przygotować takie ciasto? Do tradycyjnych sadników należy dodawać własnie piwo. Rozpuszczamy w nim zamiast w mleku czy wodzie drożdże, a następnie dodajemy suche składniki i oliwę z oliwek.
Warto wypróbować taki przepis na ciasto na pizze, ponieważ od czasu do czasu potrzebujemy odrobiny odmiany, a przygotowana w ten sposób potrawa może zachwycić nas na dłuższy czas i zapragniemy przetestować również inne kombinacje i nowości. Ciasto na pizze na piwie na pewno sprawdzi się w przypadku tych wytrawnych wersji dania, jak i również w nowoczesnej wersji z białym sosem zamiast pomidorowego i pysznym chrupiącym boczkiem. Warto wypróbować chociaż jedną z tych kombinacji, żeby choć od czasu do czasu zachwycić nasze kubki smakowe i odmienić coś w naszej kuchni. A może wprowadzimy ten przepis na stałe do naszej kuchni.