Świetne kulinarne połączenie

PublicDomainPictures / Pixabay

W kuchni warto korzystać nie tylko ze sprawdzonych, klasycznych połączeń, które dobrze smakują i ładnie wyglądają ale także warto eksperymentować i sprawdzać, które smaki będą dla nas szczególnie pyszne. Niektóre połączenia smakowe mogą wydawać się na pierwszy rzut oka nieoczywiste ale po przygotowaniu i spróbowaniu okazuje się, że smakują nam wyjątkowo. Takim właśnie połączeniem, które powinniśmy wypróbować jest dynia z ciecierzycą. Oba warzywa są bardzo pyszne i zdrowe – wykazują liczne działania antynowotworowe oraz pomagają zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na minerały i witaminy. Możemy je podać na przykład w formie apetycznej zapiekanki.

Dlaczego warto jeść dynię

Dynię warto polecić nie tylko ze względu na pyszny smak ale również liczne wartości odżywcze i prozdrowotne. Można ją również przygotować na wiele sposobów dzięki czemu każdy polubi to warzywo. Mamy więc dynię pieczoną, smażoną lub duszoną. Możemy zrobić z niej pożywną jesienną zupę, rozgrzewający gulasz czy podać w wersji faszerowanej.
Dynia jest polecana przy nadciśnieniu i chorobach układu krążenia – zapobiega wyższemu ciśnieniu i miażdżycy, zbija poziom złego cholesterolu a także zapobiega nowotworom. Z uwagi na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika dynię poleca się wszystkim osobom będącym na diecie. Dynia wspomaga również narząd wzroku ponieważ zawiera duże ilości witaminy A i beta-karotenu.

Wartości odżywcze ciecierzycy

Czy warto jeść ciecierzycę? Oczywiście, że tak. Jest ona bowiem skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera duże ilości błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego, wpływa na właściwą perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Mogą ją jeść osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Ciecierzyca także obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Ciecierzyca jest również źródłem łatwoprzyswajalnego białka więc powinny ją spożywać osoby, które nie jadają mięsa. Warzywo to jest również polecane miesiączkującym kobietom ponieważ zapobiega anemii. Według ostatnich badań, ciecierzyca może zapobiegać cukrzycy oraz insulinooporności gdyż jej indeks glikemiczny jest niewielki. Ponadto zawiera magnez, który usprawnia pracę układu nerwowego.