Potrawy z E szczupaka – przepisy na dania z wykorzystaniem mięsa szczupaka

martinquijandria / Pixabay

Szczupak to ryba, której mięso stanowi wartościowe źródło białka i witamin, takich jak witamina D i witaminy z grupy B. Jeśli jesteś miłośnikiem łowienia ryb, z pewnością zdajesz sobie sprawę z bogactwa smaku, jaki ma mięso szczupaka. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem mięsa szczupaka.

  1. Szczupak w ziołach
    Składniki:
  • Szczupak
  • Zioła (np. tymianek, oregano, rozmaryn)
  • Sól i pieprz
  • Cytryna
  • Masło

Przygotowanie:

  • Przygotuj szczupaka, czyścąc go i usuwając skórkę.
  • Wymieszaj zioła z solą i pieprzem, posyp nimi mięso.
  • Rozgrzej patelnię i dodaj masło.
  • Kiedy masło się rozpuści, dodaj mięso i smaż, aż będzie złotobrązowe z każdej strony.
  • Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny.
  • Podawaj z duszonymi warzywami.
  1. Szczupak na parze
    Składniki:
  • Szczupak
  • Sól i pieprz
  • Czosnek
  • Pęczek koperku
  • Łyżeczka masła

Przygotowanie:

  • Przygotuj szczupaka, czyścąc go i usuwając skórkę.
  • Przełóż rybę do naczynia na parę.
  • Posól i przypraw mięso czosnkiem i koperkiem.
  • Zagotuj wodę na parze i gotuj rybę przez około 20-25 minut.
  • Podawaj z ugotowanymi warzywami i posiekanym koperkiem.
  1. Szczupak w sosie pomidorowym
    Składniki:
  • Szczupak
  • Sól i pieprz
  • Czosnek
  • Cebula
  • Oliwa
  • Puszka pomidorów
  • Łyżeczka cukru
  • Gałązka bazylii

Przygotowanie:

  • Przygotuj szczupaka, czyścąc go i usuwając skórkę.
  • Wymieszaj pomidory z solą, pieprzem, bazylią i cukrem.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj posiekany czosnek i cebulę.
  • Dodaj pomidory i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  • Wymieszać rybę z sosem i podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
  1. Szczupak w panierce
    Składniki:
  • Szczupak
  • Mąka
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz
  • Masło

Przygotowanie:

  • Przygotuj trzy talerze: w jednym połóż mąkę, w drugim rozbełtane jajko, a w trzecim bułkę tartą.
  • Przypraw mięso solą i pieprzem.
  • Panieruj rybę, najpierw obtaczając w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Rozgrzej masło na patelni i smaż rybę na złoty kolor z obu stron.
  • Podawaj z frytkami lub sałatką.
  1. Szczupak w occie
    Składniki:
  • Szczupak
  • Sól i pieprz
  • Marchewka
  • Cebula
  • Ocet balsamiczny
  • Cukier
  • Kminek
  • Gałązka kolendry

Przygotowanie:

  • Przygotuj szczupaka, czyścąc go i usuwając skórkę.
  • Przypraw mięso solą i pieprzem, a marchewkę i cebulę pokrój w cienkie plastry.
  • Na patelnię wlej ocet balsamiczny i dodaj cukier i kminek.
  • Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  • Dodaj na patelnię marchewkę i cebulę i gotuj około 10 minut.
  • Dodaj szczupaka i smaż, aż będzie gotowy (około 5 minut).
  • Podawaj z posiekaną kolendrą.

Wnioski:
Szczupak to ryba, która ma wiele zalet i wartości odżywczych. Jeśli zdecydujesz się wykorzystać mięso szczupaka w swojej kuchni, mamy nadzieję, że nasze przepisy na pyszne dania z wykorzystaniem tej ryby były dla Ciebie pomocne. Nie wahaj się eksperymentować z różnymi daniami i smakami i ciesz się zdrowymi i pysznymi posiłkami.