Chociaż powszechnie uważa się, że większość past, w tym również spaghetti to typowo włoska potrawami właśnie tam się narodziła. Warto jednak wiedzieć, że historia długiego makaronu ze smakowitym sosem jest znacznie dłuższa i bardziej zawiła. Wielu starożytnych miało swoje teorie na ten temat, a dowody jedzenia takiego właśnie makaronu możemy odnaleźć nawet we wschodniej Azji. Dzisiaj odpowiemy sobie trochę o tym, jak to z tym długim i cienkim makaronem było, czyli skąd pochodzi spaghetti?
Niestety jedno jest pewne. Nie powstał on we Włoszech, chociaż właśnie tak się powszechnie uważa. Został on tam przywieziony przez arabskich kupców. Dlaczego właśnie ten rodzaj makaronu. To proste. Ze względu na swój kształt, czyli długie wąskie nitki był on łatwy w przechowywaniu i transporcie. Dlatego też stał się wówczas aż tak popularny. Jednak nie mamy pewności, czy to właśnie w krajach arabskich powstał ten popularny dziś przysmak. Istnieją możliwość, że jest on znacznie starszy a jego historia znacznie bardziej skomplikowana. Niestety trudno to już współcześnie wyjaśnić.
Warto jednak pamiętać, że tradycja jedzenia tego właśnie makaronu jest naprawdę długa i jego powstanie na pewno nie łączy się ze słoneczna Italią.
Współcześnie jednak kojarzymy te potrawę przede wszystkim z tym krajem. Szczególnie, że wiele nazw konkretnych dań wiąże się właśnie z jego poszczególnymi regionami. To również jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju.
Pamiętajmy jednak, że na przestrzeni wieków poszczególne dania uległy modyfikacji i współcześnie możemy cieszyć nasze podniebienie naprawdę wieloma rodzajami spaghetti. Bez względu na to czy zajadamy się nim w domu czy też w restauracji, to zawsze możemy wybierać w bogactwie smaków i aromatów jednocześnie bawiąc się długimi nitkami makaronu.
Chyba każdy z nas ma swoje ulubione danie jeśli chodzi o te długie nitki, które mogą nam przysporzyć tyle samo problemu ci zabawy w trakcie posiłku. W końcu kto nie lubi jeść spaghetti – długie nitki same zachęcają do zabawy.