Oryginalny pomysł na soczystego kurczaka

Free-Photos / Pixabay

Pieczony kurczak, o ile zostanie on odpowiednio przygotowany zachwycić może nawet najbardziej wybredne podniebienia. Najlepszy kurczak powinien mieć chrupiącą, pachnącą naszymi ulubionymi ziołami skórkę, w środku jednak powinien być miękki i soczysty. Ciekawą formą przygotowania tego dania jest… upieczenie go na butelce piwa. Ten niskoprocentowy – ale jednak alkoholowy – napój będzie regularnie nawilżał mięso kurczaka, dzięki czemu będzie ono soczyste i aromatyczne. Kurczak w takiej formie przeznaczony jest oczywiście wyłącznie dla osób dorosłych.

Kurczak pieczony na butelce piwa – jak go przyrządzić?

Kurczak pieczony na butelce piwa jest daniem dość spektakularnym, jest też niezwykle smakowity. Należy jednak na wstępnie uświadomić sobie, że kluczem do sukcesu jest tutaj poświęcenie mu sporej uwagi w trakcie przygotowywania i pieczenia oraz wyzbycie się pośpiechu. Mięsa należy regularnie doglądać, trzeba też dopilnować tego, aby regularnie z butelki wypływało piwo. To ostatnie może być odrobinę problematyczne, dlatego do butelki warto wsypać trochę soli.
Zacznijmy od najważniejszego, a mianowicie wyboru odpowiedniego mięsa. Najlepszy do tego celu będzie około 2 kilogramowy okaz z chowu ekologicznego. Większe ptaki mogą stwarzać problemy podczas nabijania i pieczenia, którego czas znacznie się przy tym wydłuży.
Przed nabiciem kurczaka na butelkę usuń z niej naklejki oraz pozostałości po kleju. Kurczaka nasmaruj na zewnątrz i wewnątrz solą i wstaw do lodówki na około godzinę. Pod koniec tego czasu przygotuj marynatę, do której wykorzystać możesz następujące składniki: 6 ząbków czosnku, 3 łyżki masła, 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz. Nasmaruj marynatą kurczaka i nabij go na butelkę ulubionego piwa. Szyjka butelki powinna lekko wystawać ponad kurczaka, tak aby w razie czego możliwe było dosypanie soli a piwo mogło swobodnie wypływać. Ustaw butelkę z mięsem w głębokiej foremce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180’C na ok. 2 godziny. w trakcie podlewaj je zebranym płynem.