Jak zrobić chipsy – domowy przepis na chrupiące chipsy

congerdesign / Pixabay

Jak zrobić chipsy – domowy przepis na chrupiące chipsy

Dla wielu z nas chipsy jedzą się same, bez konieczności dodawania innych przekąsek. Niestety często zawierają one dużo tłuszczu i składników chemicznych. Dlatego warto znać przepis na domowe, chrupiące chipsy.

Jakie składniki potrzebujemy na domowe chipsy?

Aby przygotować chipsy, potrzebujemy kilku składników, ale są one na tyle proste, że na pewno już je masz w swojej kuchni:

  • Ziemniaki
  • Sól
  • Olej roślinny

Jakie ziemniaki wybrać?

Do przygotowania chipsów najbardziej nadają się ziemniaki, które mają twardą strukturę miąższu. Najlepiej wybrać te, które są średniej wielkości.

Jak przygotować ziemniaki do wyrabiania chipsów?

Po umyciu ziemniaków, należy je pokroić. Najlepiej zrobić to cieniutkimi plasterkami, najlepiej za pomocą noża lub mandoliny.

Jak przygotować olej do smażenia chipsów?

Olej roślinny, najlepiej użyć rzepakowego, umieszczamy na patelni i rozgrzewamy go na dużym ogniu.

Jak smażyć chipsy?

  1. Ziemniaki umieszczamy w oleju i smażymy w małych partiach na złoty kolor, przez około 3 minuty.
  2. Przecieramy je z nadmiaru oleju i układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Przed podaniem posypujemy solą.

Jak dodać chipsom smak?

Aby chipsy były bardziej aromatyczne, możemy dodać do nich różne zioła i przyprawy. Do przystrojenia najlepiej nadają się tymianek, oregano, rozmaryn czy papryka w proszku. Będą różnorodne w smaku, ale zawsze chrupiące i pyszne.

Czy chipsy są zdrowe?

Niestety, nie możemy powiedzieć, że chipsy są zdrową przekąską. Jednak dzięki temu, że przygotowujemy je samemu, możemy kontrolować ilość składników i sposobu ich przygotowania. Dzięki temu będą one zdrowsze niż kupne.

Podsumowanie

Przygotowanie domowych chipsów to proste zadanie, które każdy może wykonać w domu. Dzięki niemu możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi chipsami, przygotowanych z wolnymi składnikami i bez chemii.