Szybkie przepisy na przekąski – smaczne i łatwe do przygotowania

62k / Pixabay

Jeśli słyszysz dzwonek i oczekujesz gości, a nie masz w swojej szafce gotowych przekąsek, nie musisz martwić się o ich przysłowowe suche bułki. W naszym artykule przedstawimy Ci kilka prostych, szybkich i przede wszystkim pysznych przepisów na przekąski, które z pewnością zachwycą Twoich gości.

  1. Przepisy na przekąski z hummusem

Hummus to pyszny dodatek, który zyskuje coraz większą popularność. Można go podawać z chipsami, marchewką, ogórkami lub grzankami. Oto kilka przepisów, jak zrobić hummus:

  • Zasada ogólna – 1 puszka ciecierzycy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki pasty tahini, sok z jednego limonki, szczypta soli i pieprzu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Hummus z łososiem – do standardowego przepisu dodajemy pokrojony w drobną kostkę łosoś, ok. 100 g.
  • Hummus z pieczonymi burakami – dodajemy kilka mniej niż średnich pieczonych buraków (opakowanie ok. 500 g) do standardowego przepisu.
  1. Przepisy na szybkie pizze

Pizze są idealnym pomysłem na szybką przekąskę, zwłaszcza jeśli mamy w domu zamrożone ciasto. Oto kilka przepisów na szybką i pyszną pizzę:

  • Margherita – 2 łyżki pomidorowej passaty lub ketchupu Pomidorowa z Pieprzem, 50 g startego sera mozzarella, garść listków świeżej bazylii oraz szczypta soli i pieprzu. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut.
  • Pesto – 2 łyżki pesto bazyliowego, 50 g sera pleśniowego lub grzybowego, kilka kawałków suszonego pomidora w oliwie oraz szczypta soli i pieprzu. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut.
  • Hawajska – 2 łyżki pomidorowej passaty lub ketchupu Pomidorowa z Pieprzem, 50 g startego sera mozzarella, 3-4 plastry szynki, kilka plasterków ananasa oraz szczypta soli i pieprzu. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut.
  1. Przepisy na przekąski z marynowanymi warzywami

Marynowane warzywa to danie, które nadaje się na każdą okazję. Są one idealną przekąską na imprezy, kolacje lub imprezy. Oto kilka przepisów:

  • Marynowane ogórki – 3-4 ogórki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soli, pół szklanki octu, 1 szklanka wody. Ogórki i cebulę kroimy w plastry, a czosnek w plasterki, mieszamy resztę składników i zalewamy nimi ogórki. Pozostawiamy w garnku lub słoiku na około godzinę.
  • Marynowane papryki i bakłażany – 2 papryki, 1 łodyga bakłażana, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanki octu balsamicznego, szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu. Paprykę i bakłażana kroimy w plasterki i grillujemy na grillu lub patelni przez kilka minut. Czosnek siekamy i mieszamy z resztą składników, a następnie mieszamy z upieczonymi warzywami.
  1. Przepisy na przystawki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to idealna baza do przygotowania szybkich przekąsek. Aby uniknąć klasycznej szynki i sera, oto kilka bardziej kreatywnych przepisów:

  • Caprese – przecier pomidorowy, starta mozzarella, pomidorki koktajlowe oraz świeża bazyli. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty i smarujemy przecierem pomidorowym. Posypujemy startą mozzarellą i kładziemy po kilka pomidorków koktajlowych. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 10 minut, a następnie dekorujemy świeżą bazylią.
  • Dynia i feta – starta dynia, ser feta, suszone pomidory w oliwie oraz szczypta soli i pieprzu. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty i układamy startą dynię. Następnie posypujemy kruszonką z fetą oraz dodajemy kilka suszonych pomidorów. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 10 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe.
  1. Przepisy na przekąski z jajek

Jajka to nie tylko śniadaniowa przekąska, ale także idealne składniki do przygotowania przekąsek. Oto kilka pomysłów:

  • Kanapki z awokado i jajkiem – 1 duże jajko ugotowane na twardo, cienko pokrojona cebula, ½ awokado, pieczywo tostowe, szczypta soli i pieprzu. Kromki tostowego smarujemy awokado, a na górze kładziemy plaster jajka. Dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Fałszywe deviled eggs – 4 ugotowane jajka, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu oraz posiekana natka pietruszki. Kroimy jajka w połowie i wyciągamy żółtki, po czym mieszamy z pozostałymi składnikami, a następnie wkładamy masę z powrotem do białka. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podsumowując, w naszym artykule przedstawiliśmy Ci kilka prostych przepisów, jak zrobić pyszne i szybkie przekąski na każdą okazję. Zostały one przetestowane i z pewnością zadowolą Twoich gości. Przy ich pomocy uda Ci się uraczysz gości pysznymi przekąskami, które z łatwością zapomną o suchych krekach lub chipsach z paczki.