Indyk jest przez wiele osób uważany za mięso zdrowsze od kurczaka. Filet z indyka możemy zakupić praktycznie w każdym supermarkecie. Możemy go przyrządzić na wiele rozmaitych sposobów.
filet z indyka nadziewany suszonymi pomidorami
Mięso jest delikatne w smaku, ale dla niektórych osób może być mdłe w smaku. Takim osobom poleca się dodawać do marynaty odrobinę pikantnych przypraw, takich jak na przykład papryka chili. Świetnym pomysłem na obiad będzie filet z indyka nadziewany suszonymi pomidorami. Mięso należy dokładnie oczyścić, pokroić na równe kawałki i nadziać pokrojonymi pomidorami. Warto wybrać pomidory w zalewie z oleju, na przykład słonecznikowego. Pomidory sprawią, że mięso będzie wyrazistsze w smaku.
filet z indyka ze śliwkami
Dobrą propozycją na obiad jest również filet z indyka ze śliwkami. To doskonała alternatywa dla klasycznego schabu nadziewanego śliwką. Warto wybierać duże, suszone śliwki kalifornijskie. Niektórzy przygotowują do nadziewanego indyka również sos. Popularny jest sos śmietanowy z dodatkiem suszonych pomidorów lub właśnie sos ze śliwkami. Mięso warto podać z ziemniakami lub kaszą. Danie urozmaici świeża sałata z pomidorkami koktajlowymi lub zestaw klasycznych surówek.