Kuchnia włoska to jedna z popularniejszych kuchni narodowych zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie miasto, w którym nie ma choć jednej pizzerii. Włoskie przystawki, pasty, pizze, owoce morza i wina na stałe zagościły w polskich kuchniach. Polacy wprost uwielbiają przysmaki rodem ze słonecznej Italii. Nic więc dziwnego, że włoskich knajpek i restauracji jest tak wiele. Zjawisko to jest widoczne szczególnie w dużych miastach. Możemy się o tym przekonać wpisując w wyszukiwarkę hasło „pizza włoska warszawa”. Ilość wyników zachwyci niejednego smakosza tego dania.
W stolicy bez problemu znajdziemy zarówno tradycyjną cienką włoską pizzę, w której główną rolę grają ciasto, mozzarella i sos pomidorowy jak i jej bardziej komercyjną wersję – grubą pizzę w stylu amerykańskim, często z serowymi brzegami, wprost uginającą się od nadmiaru różnorodnych dodatków. Do nas należy wybór na co mamy ochotę i na którą wersję tego pysznego i sycącego dania się skusimy. Warto próbować pizzy w różnych miejscach i znaleźć lokal w którym serwują ją w taki sposób, jaki odpowiada nam najbardziej.