Przepisy na dania kuchni tajskiej – odważne połączenia smaków

Engin_Akyurt / Pixabay

Tajlandia to kraj, który nie tylko przyciąga turystów swoimi pięknymi plażami i zabytkami, ale również bogactwem smaków swojej kuchni. Tajska kuchnia słynie ze swoich odważnych połączeń smaków, które zaskakują i jednocześnie zachwycają podniebienia. W tym artykule przedstawimy przepisy na trzy charakterystyczne dania kuchni tajskiej, które składają się właśnie z takich odważnych połączeń smaków.

Beef Pad Thai – tajski makaron
Beef Pad Thai to pyszne i bardzo popularne danie w Tajlandii, które podbiło serca wielu ludzi na całym świecie. Charakterystycznym składnikiem tego dania jest tajski makaron zwany też „sen mai” lub „sen mee”, który w przeciwieństwie do spaghetti, jest węższy i bardziej delikatny. Występuje w wielu wariantach, ale ten z wołowiną i sosem tamarindowym jest jednym z najsmaczniejszych.

Składniki:

  • 200g tajskiego makaronu
  • 200g wołowiny pokrojonej w paseczki
  • 2 jajka
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 papryka chili, oczyszczona z nasion i pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki sosu tamarindowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • garść orzeszków ziemnych posiekanych w drobne kawałki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i zostawiamy na boku.
  2. W rondlu na średnim ogniu podgrzewamy olej, a następnie wrzucamy cebulę, paprykę i wołowinę. Smażymy wszystko, aż wołowina jest dobrze opieczona i cebula zmiękła.
  3. Do gotowego mięsa wlewamy sos tamarindowy, sos sojowy, cukier palmowy oraz ocet ryżowy. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 2 minuty.
  4. W osobnym rondlu na średnim ogniu roztrzepujemy jajka i smażymy na patelni. Następnie dodajemy do niej makaron i mieszamy razem.
  5. Dodajemy smażoną wołowinę wraz z sosem do jajek z makaronem i mieszamy, aż wszystko jest dobrze połączone.
  6. Podajemy danie na talerzu, posypując wierzch posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Tom yum kung – krewetki w ostrych ziołach
Tom yum kung to kolejne, bardzo popularne danie kuchni tajskiej, które wyróżnia się silnym smakiem i ostrym aromatem. Głównymi składnikami są krewetki, trawa cytrynowa, liście limonki, chili i imbir.

Składniki:

  • 500g świeżych krewetek
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 5 liści limonki
  • 2 papryczki chili
  • 3 plasterki imbiru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • garść bazylii tajskiej
  • woda
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki gotujemy przez około 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie i odstawiamy na bok.
  2. W garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej trawę cytrynową, liście limonki, chili i imbir. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
  3. W oddzielnym naczyniu mieszamy sos rybny, cukier palmowy i sok z limonki.
  4. Do gotowego wywaru dodajemy wcześniej przygotowany sos i pomidora pokrojonego w kostkę. Całość gotujemy przez kolejne 2-3 minuty.
  5. Na końcu dodajemy ugotowane wcześniej krewetki i bazylię tajską. Gotujemy wszystko razem przez około 1 minutę.
  6. Podajemy danie w miseczkach z ryżem.

Green Curry – ostre curry z kurczakiem i warzywami
Green Curry to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej. Charakteryzuje się ono intensywnym smakiem i ostrym aromatem. Składają się na niego między innymi kurczak, warzywa, zioła oraz pasta curry, która nadaje mu specyficzny smak.

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 papryka pokrojona w paseczki
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • garść cukinii pietruszkowej
  • 3 łyżeczki pasty curry tajskiej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garść bazylii tajskiej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, aż będzie dobrze zrumieniony. Następnie odstawiamy na bok.
  2. W tym samym rondlu na małym ogniu podgrzewamy pastę curry i mieszamy ją przez kilka minut.
  3. Dodajemy do pasty cebulę, paprykę, marchew, cukinię i cukinię pietruszkową. Smażymy wszystko razem na średnim ogniu przez około 5 minut.
  4. Następnie wlewamy mleko kokosowe i dodajemy sos rybny, cukier palmowy i sos sojowy. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
  5. Na końcu do gotowego dania dodajemy uprzednio smażonego kurczaka i bazylię tajską. Całość gotujemy wszystko razem przez około 1-2 minuty.
  6. Podajemy danie z ryżem.

Podsumowanie
Tajlandia to kraj, który z pewnością nie zostawi nas obojętnymi pod kątem kulinarnym. Jej kuchnia słynie ze swoich odważnych połączeń smaków, które zaskakują i jednocześnie zachwycają podniebienia. W tym artykule przedstawiliśmy trzy charakterystyczne dania kuchni tajskiej, które składają się właśnie z takich odważnych połączeń smaków. Są nimi: Beef Pad Thai, Tom Yum Kung oraz Green Curry. Przygotowanie ich w domu nie jest skomplikowane, a na pewno zadowolą nasze podniebienia i pozwolą choć na chwilę poczuć się jak w Tajlandii.