Jogurty – sposób na szybki i zdrowy posiłek
Jogurty to nie tylko smaczny posiłek, który można zjeść lub wypić (jogurty pitne) w ciągu dnia. To także wsparcie dla naszej odporności, o którą warto dbać przez cały rok. Ważne, żeby jogurty, które spożywamy, były jak najbardziej naturalne bez dodatku sztucznych składników.
- Jogurt – jak powstaje?
- Dlaczego warto spożywać jogurty?
- Naturalne i owocowe jogurty – szeroki wybór.
Nabiał stanowi nieodzowny element codziennego menu – dzięki niemu dostarczymy organizmowi potrzebnego dla zdrowia zębów i kości wapnia. To także źródło pełnowartościowego białka, a ono jest z kolei niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu oraz do jego regeneracji. A ponieważ wybór produktów nabiałowych jest na rynku bardzo duży, każdy znajdzie coś dla siebie. Bez wątpienia do jednych z najbardziej popularnych mlecznych produktów należą naturalne i owocowe jogurty (na rynku są dostępne jogurty z mleka krowiego, owczego i koziego). Można je kupić w formie do picia, a także do jedzenia łyżeczką. Jogurty mogą stanowić samodzielny posiłek, ale mogą być też składnikiem dania – można do nich dodać na przykład owoce czy musli. Niezależnie od formy, w jakiej jogurty spożywamy, warto zadbać o to, by znalazły się w naszym codziennym menu. Trochę więcej o jogurtach i o tym, jakie są korzyści z ich konsumpcji, w dalszej części artykułu.
Jogurt – jak powstaje?
Aby jogurt był pełnowartościowy musi być jak najbardziej naturalny – a to oznacza, że w ten sposób musi też powstawać. Proces powstawania jogurtu opiera się na bakteryjnej fermentacji surowego mleka. Kultury bakterii fermentują laktozę, czyli cukier zawarty w mleku. Dlatego też prawdziwie naturalny jogurt ma bardzo prosty skład: mleko i bakterie. Jak więc widać, także i w przypadku tego produktu sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej. Dziś do jogurtów często dodaje się mleko w proszku, zakwas jogurtowy czy stabilizatory. Naturalny jogurt można też poznać po wyglądzie – nie jest on jednolity, a po otwarciu oddziela się od niego woda.
Dlaczego warto spożywać jogurty?
Przede wszystkim dlatego, że jogurty zawierają żywe kultury bakterii, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Spożywanie takich jogurtów reguluje pracę jelit, wzmacnia naszą odporność, powstrzymuje też w naszym organizmie rozwój wirusów, bakterii i grzybów. O takie jogurty szczególnie powinny uzupełnić swoje menu osoby, które mają wysoki poziom „złego” cholesterolu, ci którzy żyją w permanentnym stresie, a także kobiety przyjmujące środki antykoncepcyjne. Jeśli chcemy, aby organizm naszego dziecka dobrze radził sobie z infekcjami, również warto podawać mu jogurty. Jogurty to także łatwo przyswajalne białko oraz wapń (ochrona przed próchnicą) i witamina D (odpowiedzialna za wchłanianie wapnia), fosfor, potas i witaminy z grupy B (chronią nasze serce i układ nerwowy). Naturalne i owocowe jogurty pozwalają także zregenerować organizm po wysiłku fizycznym – na przykład po treningu – gdyż zawierają w idealnych proporcjach białka i węglowodany. Jogurty pomogą zadbać o wąską talię, gdyż wapń ogranicza wydzielanie kortyzolu, który jest właśnie odpowiedzialny za gromadzenie się tkanki tłuszczowej w tych okolicach.
Naturalne i owocowe jogurty – szeroki wybór
Jak już wcześniej wspomniano, naturalne i owocowe jogurty mogą występować w formie przeznaczonej do jedzenia oraz do picia. Te drugie są bardzo wygodnym (i zdrowym) rozwiązaniem, jeśli chcemy jogurt zabrać ze sobą do pracy, czy dać dziecku do szkoły (takie jogurty są w butelkach z nakrętkami). Jogurty pitne stają się także z tych względów opcją bardzo popularną. Jogurty pitne z dostawą do domu to szeroki wybór, także jeśli chodzi o smaki. Ważne jest to, by przy wyborze jogurtu postawić na taki, który nie zawiera sztucznych aromatów czy barwinków, a owoce są naturalnym wsadem.