Nie od dziś wiadomo, że najlepsze jest to co naturalne. Nie inaczej jest w przypadku wyrobów alkoholowych. Rynek niszowych, rzemieślniczych i produkowanych naturalnymi i tradycyjnymi metodami alkoholów przeżywa okres renesansu. Lokalne alkohole są po prostu smaczniejsze i wyjątkowe, nie smakują jak komercyjne. Dobre lokalne piwo, można dostać wszędzie, zarówno w dużych ośrodkach miejskich takich jak Kraków, jak również na terenach wiejskich. Można również pokusić się o domową produkcję naturalnych alkoholi na własny użytek.
Sprawdzone przepisy na domowe trunki można znaleźć wpisując w wyszukiwarkę internetową hasło „ piwo wino alkohol nalewki przepisy”. Wspólna produkcja domowego piwa lub też wina może okazać się świetną zabawą dla grupy przyjaciół. W sezonie zimowym domowej roboty nalewki mogą okazać się niezastąpionym środkiem rozgrzewającym i pomóc w zwalczeniu nie jednej infekcji i przeziębienia. Można ją przygotować z ulubionych owoców. Domowa produkcja nalewki ma także tę zaletę, że sami decydujemy nie tylko o jej smaku, ale także o mocy, zależnie od naszych osobistych preferencji.