Kurki to jedne z najbardziej lubianych grzybów, na jakie natknąć się można w polskich lasach. Kuszą swoim kolorem, jak i smakiem, który kojarzy się z latem. Po zbiorach często pojawiają się na talerzach jako danie główne czy też dodatek. Czy za ich pomocą można zaskoczyć ich wielbicieli? Tak, wystarczy zrobić zrazy z kurkami, by na nowo móc pokochać te grzyby.
Smak lasu na talerzu
Kurki wśród grzybów wyróżniają się swoim wyglądem – charakterystyczny daszek i kolor sprawiają, że w lesie są prawie nie do pomylenia z innymi grzybami, ale i tak trzeba mieć się na baczność podczas ich zbierania, gdyż mają podobnego do siebie sobowtóra, który jest niejadalny.
Dlaczego warto spożywać kurki? Dostarczają one wielu witamin: A, C, E, H, witaminy z grupy B, jak również kwasy fenolowe, które mają działanie antyoksydacyjne. Do tego są mało kaloryczne.
Co można z nich przygotować? Między innymi zrazy z kurkami będą ciekawym sposobem wykorzystania ich w kuchni.
Składniki:
– 8 dużych plastrów schabu
– 50 dag kurek
– 1 duża cebula
– 6 łyżek oleju
– sól, pieprz
– 2 jajka
– łyżeczka przyprawy do kurczaka
– bułka tarta
– ½ pęczka natki pietruszki
Przygotowanie
Kurki dokładnie oczyścić i umyć. Jeżeli są duże, pokroić na mniejsze części, a małe zostawić w całości. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z kurkami smażyć na 6 łyżkach oleju.
Doprawić solą, pieprzem i dusić około 20 minut, aż odparuje z nich woda i kurki będą miękkie. Do podsmażonych kurek dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Schab rozbić na cienkie kotlety i posypać solą oraz pieprzem.
W środek każdego kotleta wyłożyć dużą łyżkę farszu z kurek i zwinąć ciasno jak krokiety.
Jajko roztrzepać, dodać przyprawę do kurczaka i wymieszać. Każdą roladkę najpierw obtoczyć w jajku, potem w bułce tartej i podsmażyć z każdej strony na rumiany kolor.
Następnie podsmażone roladki przełożyć na blachę z piekarnika, wlać po 5 łyżek oleju i wody i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia roladki podlewać z wierzchu wytopionym tłuszczem, aby były soczyste.