Wypoczynek nad morzem większości osób kojarzy się jednoznacznie – przynajmniej raz podczas całego pobytu trzeba odwiedzić lokalną smażalnię ryb. Oczywiście, ryby są najlepsze nad morzem, a to z tego względu, że kucharze posiadają świeży, lokalny towar. Okazuje się jednak, że dary morza to nie jedyna możliwość zapełnienia brzucha podczas nadmorskich wakacji. Obecnie niemal w każdej miejscowości turystycznej można spotkać szereg punktów gastronomicznych, które oprócz kuchni lokalnej mają w swojej ofercie dania z kuchni międzynarodowej.
Z całą pewnością warto odwiedzić takie włoskie restauracje, które posiadają piece do pizzy opalane drewnem w Koszalinie. Smak pizzy z takiego pieca jest zupełnie inny. Ciasto wychodzi kruche i chrupiące, a w całym lokalu roznosi się aromat palonego drewna. Przywodzi to na myśl niewielkie włoskie knajpki rodem z ulic Wenecji. W Koszalinie nie brakuje także i bardziej egzotycznych propozycji. Oczywiście w wielu miejscach można spotkać się z kebabem. Ponadto, z łatwością można natrafić także na kuchnię chińską czy japońską. W wielu miejscach króluje jednak tradycyjna polska kuchnia.