Smak lata

ponce_photography / Pixabay

Przygotowując desery i pyszne ciasta, warto pamiętać o bardzo ważnej zasadzie panującej w kuchni. To sezonowość. Jeżeli chcemy by nasze posiłki były zdrowe, szczególnie pyszne ale również tanie, powinniśmy korzystać w kuchni przede wszystkim z sezonowych produktów. Zasada ta odnosi się szczególnie do warzyw i owoców. Jest o tyle ważna, że obecnie w marketach możemy spotkać produkty sezonowe niemal przez cały rok. Warto wiedzieć, że są one produkowane masowo i nie smakują tak jak te, które możemy nabyć lokalnie i które są pozyskiwane ekologicznie. Ponadto życie według pór roku pozwala nam czerpać z kuchni pełnymi garściami i zawsze to, co najlepsze. Agrestowo jabłkowe ciasto z pianką to smak lata i właśnie o tej porze smakuje najlepiej. Galaretka jest bardzo orzeźwiająca, ponadto ciasto zawiera wiele witamin i jest bardzo zdrowe.

Składniki

Do wykonania tego ciasta potrzebujemy następujących składników: opakowanie gotowego kruchego ciasta, dwa kilogramy jabłek (najlepiej takich słodko-kwaśnych), pół szklanki i łyżkę cukru, opakowanie galaretki agrestowej, dwa opakowania budyniu śmietankowego, litr mleka, dwie łyżki masła, 100 g wiórek kokosowych, łyżka mąki ziemniaczanej i dwie łyżki masła.

Wykonanie

Gotowe kruche ciasto ułóż w brytfance (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez kwadrans w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Ciasto powinno być delikatnie zrumienione.
Obierz jabłka i pokrój je w kostkę. Następnie wrzuć do garnka i gotuj do miękkości w międzyczasie podlej niewielką ilością wody i dodaj cukier. Wsyp galaretkę agrestową. Powstałą masę jabłkową wystudź i wyłóż na podpieczone kruche ciasto.
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej a po przestygnięciu zmiksuj z dwoma łyżkami masła. Przelej na warstwę z galaretką.
W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier i wsyp wiórki kokosowe. Lekko podgrzej aż do zrumienienia wiórków. Posyp nimi ciasto. Trzymaj w lodówce aż do stężenia budyniu i galaretki.