Sernik na zimno z bananami – lekki i orzeźwiający deser, którym zachwycisz swoich gości
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, jednak często jest ciężki i sycący. Sernik na zimno z bananami to idealna propozycja dla osób, które chcą zjeść coś słodkiego, ale nie chcą przepakować swojego organizmu tłuszczami i cukrami. W dodatku, ten sernik jest bardzo orzeźwiający, co czyni go idealnym deserem na letnie upały.
Składniki
Do przygotowania sernika na zimno z bananami potrzebujesz:
- 250 gramów sera twarogowego
- 250 gramów sera mascarpone
- 2 banany
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany 30%
- 150 gramów herbatników
- 50 gramów masła
Przygotowanie
-
Rozpuszczamy masło i mielimy herbatniki w blenderze, a następnie łączymy je razem i wylewamy na dno tortownicy, przykrywając całą powierzchnię.
-
W osobnym naczyniu roztapiamy żelatynę z 3 łyżkami wody, mieszamy i odstawiamy na bok.
-
Wszystkie sery mieszamy ze sobą, dodając miód i sok z cytryny – powinno powstać jednolite ciasto.
-
Banany kroimy w plastry i dodajemy do masy serowej.
-
Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do ciasta serowego, mieszając delikatnie.
-
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy jeszcze raz.
-
Całość przekładamy do formy z herbatnikami i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Podsumowanie
Sernik na zimno z bananami jest świetnym wyborem dla wszystkich, którzy chcą zjeść coś słodkiego, a jednocześnie dbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Ten lekki i orzeźwiający deser to idealna propozycja na upały, kiedy nie chcemy obciążać naszego organizmu ciężkimi przysmakami. Przepis jest łatwy i szybki do wykonania, dlatego warto spróbować go w domowym zaciszu.