Papryki faszerowane mięsem mielonym zapiekane. Szybkie, łatwe i zdrowe danie – jaki sos do papryki faszerowanej ?

uroburos / Pixabay

Gotowanie jest pasją wielu ludzi świecie. Nie każdy jednak lubi spędzać długie godziny w kuchni. Brak wolnego czasu oraz odpowiednich produktów w lodówce sprawiają, że nierzadko sięgamy po gotowe dania i półprodukty o wątpliwych wartościach odżywczych.

papryki faszerowane mięsem mielonym zapiekane

Jeżeli jesteśmy zabiegani i cierpimy na chroniczny brak czasu, warto zakupić książkę kucharską z przepisami na szybkie, zdrowie i łatwe w przygotowaniu dania. Świetnym daniem zarówno na obiad jak i na kolację będą papryki faszerowane mięsem mielonym zapiekane w piekarniku. Aby przygotować danie, należy wydrążyć z papryk gniazda nasienne, a następnie odkroić wierzch warzywa. Nadzienie należy przygotować z uprzednio przesmażonego mięsa wieprzowego z dodatkiem aromatycznych przypraw.

jaki sos do papryki faszerowanej

Jeżeli lubimy, możemy pod koniec pieczenia dodać również mozarellę. Paprykę należy po upieczeniu podać z sosem. Dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne. Wiele osób zastanawia się jaki sos do papryki faszerowanej należy wybrać. Świetną opcją będzie sos śmietanowo-ziołowy. Do przygotowania sosu najlepiej użyć śmietanki trzydziestoprocentowej, która sprawi, że sos będzie miał odpowiednią gęstość. Danie możemy podać z dodatkiem roszponki i świeżych ogórków oraz pomidorów.