Przepisy na dania kuchni japońskiej – sushi, tempura i więcej

pastel100 / Pixabay

Kuchnia japońska przyciąga uwagę wielu osób dzięki swojej unikalnej i charakterystycznej estetyce oraz smakom. W tym artykule przedstawimy przepisy na kilka popularnych japońskich dań – sushi, tempurę oraz kilka innych przysmaków, które z pewnością warto spróbować.

  1. Sushi – tradycyjne japońskie danie

Sushi to z pewnością jedno z najbardziej znanych japońskich dań na świecie. Jest to kawałek kleistego ryżu, na którym umieszczona jest surowa ryba lub owoc morza. Popularne rodzaje sushi to maki, nigiri oraz sashimi. Oto instrukcja, jak zrobić domowe sushi:

  • Składniki:

  • Ryż do sushi

  • Ocet ryżowy

  • Cukier

  • Sól

  • Nori (suche płaty z wodorostów)

  • Wypełnienie (np. surowa ryba, awokado, ogórek)

  • Sposób przygotowania:

  1. Umyj ryż do sushi w zimnej wodzie, aż woda będzie przeźroczysta.

  2. Przetrzyj nori łyżką ocet ryżowego.

  3. Gotuj ryż w proporcjach 1:1 wody i ryżu do sushi pod przykryciem aż do wchłonięcia całej wody.

  4. W rondlu podgrzej ocet ryżowy z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści.

  5. Dodaj mieszaninę octu ryżowego do gotowego ryżu i delikatnie wymieszaj.

  6. Ułóż nori na matce bambusowej i nałóż na nią cienką warstwę ryżu.

  7. Nauchwyćsze wypełnienie, zostawiając pasek ryżu bez wkładki na jednym końcu, a drugi kończyk zawin na powstałą roladkę.

  8. Posmaruj nori octem ryżowym i przymocuj końce.

  9. Pokrój sushi w kawałki i podawaj z wasabi i sosem sojowym.

  10. Tempura – japońska marynowana i smażona ryba lub warzywa

Tempura to popularne danie japońskie, w którym kawałki ryby lub warzyw zostają zamarynowane w cieście i smażone. To proste danie może być przygotowane w domu, wedle następującego przepisu:

  • Składniki:

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • 1/2 szklanki mąki pszennarzodkowego

  • Sól

  • Pieprz

  • Oliwa lub olej do smażenia

  • Ryba lub warzywa (np. krewetki, cukinia, bakłażan)

  • Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj jajko, wodę gazowaną i mąkę pszeniczną w misce.

  2. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Przygotuj rybę lub warzywa, krojąc je na mniejsze kawałki.

  4. Rozgrzej olej na patelni.

  5. Zamocz rybę lub warzywa w cieście i delikatnie wrzuć na patelnię z gorącym olejem. Smaż na złoty kolor.

  6. Podawaj z oliwą lub sosem sojowym.

  7. Yakitori – japońskie szaszłyki
    Japońska wersja szaszłyków, yakitori, to popularne danie w stylu fast food. Składa się z kawałków mięsa (najczęściej kurczaka), które są nabijane na patyczki bambusowe i pieczone. Oto jak przygotować yakitori w domu:

  • Składniki:

  • Pierś z kurczaka (bez skóry)

  • Sos sojowy

  • Cukier

  • Imbir

  • Czosnek

  • Patyczki bambusowe

  • Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kurczaka w kostkę i zamocz w sosie sojowym z wymieszanym cukrem i startym imbirem.

  2. Daj mięsu i marynacie minimum na godzinę do ochłodzenia.

  3. Nabij kurczaka na bambusowe patyczki.

  4. Włóż patyczki na rozgrzaną patelnię lub grill i smaż, aż mięso będzie dobrze ugrillowane i przezroczyste.

  5. Podawaj z sosem sojowym lub chrzanowym.

  6. Udon – Japońska zupa z makaronem

Udon to gęsta japońska zupa z makaronem, serwowana z różnymi rodzajami warzyw, mięsa lub tofu. Oto przepis na wersję podstawową:

  • Składniki:

  • Bulion warzywny (lub mięsny)

  • Makaron udon

  • Marchewka

  • Ziemniaki

  • Cebula dymka

  • Sos sojowy

  • Mirin (japoński słodki ryżowy alkohol)

  • Tofu lub kawałki mięsa (np. kurczaka)

  • Sposób przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj wodę i gotuj makaron udon aż będzie miękki.

  2. Pokrój marchewki, ziemniaki i cebulę.

  3. W rondlu zagotuj bulion warzywny i dodaj marchewki, ziemniaki oraz tofu/mięso.

  4. Dodaj mirin i sos sojowy.

  5. Daj wszystkiemu posmakować i dopraw do gustu.

  6. Dodaj udon, mieszaj i gotuj na bardzo niskim ogniu przez kilka minut.

  7. Przełóż do miseczek i podawaj.

  8. Miso – japoński sos

Miso to popularny w Japonii sos, którego używa się jako dodatku do wielu dań. Robi się go z pasty fermentowanej z soi, ryżu i orka. Oto prosty przepis na sos miso:

  • Składniki:

  • Pasta sojowa miso

  • Woda

  • Imbir

  • Sos sojowy

  • Słodki syrop ryżowy

  • Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj pastę miso z wodą w misce.
  2. Dodaj starty imbir, sos sojowy oraz słodki syrop ryżowy.
  3. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Podawaj do sałatek, ryżu, mięsa lub jako dodatek do różnych potraw.

Podsumowanie

Kuchnia japońska to nie tylko sushi. Warto spróbować również innych japońskich dań, takich jak tempura, yakitori, udon czy sos miso. Dzięki prostym przepisom można je łatwo przygotować w domu i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.