Drób to niezwykle delikatne mięso, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od naszych preferencji. Ogranicza nas tak naprawdę jedynie nasza fantazja.
potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym
Jeżeli lubimy aromatyczne sosy, świetnym pomysłem na szybkie danie będzie potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym. Sos śmietanowy warto doprawić aromatycznymi ziołami. W sezonie najlepiej wykorzystywać świeże zioła, takie jak chociażby pietruszka, koperek czy kolendra. Kolendra ma jednak dosyć charakterystyczny smak, dlatego nie każdemu przypadnie ona do gustu.
Mięso z kurczaka w sosie
Mięso z kurczaka w sosie będzie delikatniejsze i bardziej kruche. Aby jednak mięso zmiękło pod wpływem sosu śmietanowego, koniecznie musimy odpowiednio długo poddusić je w sosie. Na początek pokrójmy kurczaka w kawałki. Oprószmy je ulubionymi przyprawami oraz przesmażmy na patelni przez kilka minut. Po jakimś czasie dodajmy śmietanę i duśmy pod przykryciem przez kolejne kilka lub kilkanaście minut na wolnym ogniu. Po przygotowaniu, posypmy danie świeżą pietruszką oraz bazylią, jeśli lubimy. Danie warto podać z makaronem, by nadać mu nieco włoskiego charakteru.