Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów. Wigilijna kolacja – zupa grzybowa z mrożonych borowików

szjeno09190 / Pixabay

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w roku. Każdemu z nas zależy na tym, aby kolacja wigilijna była przygotowana w możliwie najlepszy sposób.

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów

Na kolacji wigilijnej bardzo często podaje się zupę grzybową. Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie daniem, z którego przygotowaniem poradzi sobie każda, nawet początkująca gospodyni domowa. Przed przygotowaniem zupy, należy namoczyć grzyby suszone w szklance zimnej wody i odstawić na noc. Za przygotowanie zupy warto zabrać się następnego dnia. Najlepiej przygotować ją na bulionie roślinnym. Wspaniałym dodatkiem będą podsmażone na oleju roślinnym warzywa, takie jak marchewka, cebula oraz pietruszka.

zupa grzybowa z mrożonych borowików

Zupę należy wzbogacić dodatkiem śmietany, najlepiej osiemnastoprocentowej. Do przygotowania zupy można użyć różnych grzybów. Alternatywą dla zupy z suszonych grzybów będzie zupa grzybowa z mrożonych borowików. Nie musimy martwić się o to, że mrożone grzyby nie będą w smaku tak dobre jak grzyby świeże. Produkty mrożone zachowują bowiem wartości odżywcze, a dzięki odpowiednim technikom mrożenia, produkt zachowuje smak i aromat. Jeżeli się postaramy, możemy być pewni, że zupa grzybowa zadowoli podniebienia naszych gości.